Trabzon Haber
HV
28 MART Perşembe 19:35

BATUM GÜNLERİ İLE KARDEŞLİK İLİŞKİSİ TAÇLANIYOR

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-09-2022 16:54   Güncelleme : 27-09-2022 16:54
BATUM GÜNLERİ İLE KARDEŞLİK İLİŞKİSİ TAÇLANIYOR

Trabzon-Batum dostluğunu geliştirmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Batum Günleri” coşkulu başladı. İki gün sürecek program kapsamında Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyet Yüksek Şura (Parlamento) Başkanı Davit Gabaidze, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Maia Khacishvili ve Batum Belediye Başkanı Archil Chikovani ve beraberlerindeki heyet Trabzon’a geldi. Önce Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nu ziyaret eden heyet, ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile bir araya geldi.

 

KÜÇÜK BİR BAŞLANGIÇ

Batum heyetinin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Batum’la ilişkilerimiz her zaman iyi olmuştur. Ben 2019’da göreve başladım. Dünya ve Türkiye, genel olarak pandemi süreci yaşadı. O nedenle hem komşumuz hem de kardeş şehrimiz Batum’la çok sıcak ilişki kuramadık. Ancak çok şükür pandeminin sona ermesiyle bir araya geldik ve sizi burada misafir etmekten çok son derece mutluyuz. Hem belediyelerimiz hem de şehirlerimiz arasında çok daha yakın ilişkiler kurmayı arzu ediyoruz. Hem ticari ve ekonomik ilişkiler bakımından hem kültürel ve sanatsal etkinlikler hem de sportif faaliyetler anlamında çok daha sıkı ilişkilerimiz olabileceğini düşünüyoruz. Ve buna hazırız. Trabzon’daki gerçekleştirdiğimiz “Batum Günleri” küçük bir başlangıç. İnşallah hem burada hem de Batum’da daha çok bir araya geleceğiz. Ben tekrar değerli Başkanımıza, Bakanımıza, Belediye Başkanımıza ve heyetlerinize Trabzon’a geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

 

GABAİDZE: İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyet Yüksek Şura (Parlamento) Başkanı Davit Gabaidze ise

Trabzon’da çok güzel ağırlandıklarını belirterek, “Bizleri kabul ettiğiniz ve ağırladığınız için çok teşekkür ederiz. Bu etkinlikleri organize ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Çok memnun edici ki bu 20 yıllık kardeşlik ilişkilerini yenileyeceksiniz. Yeniliğe adım atacaksınız. Ben inanıyorum ki bugünkü ilk adımdan sonra bu ilişkiler daha da güçlenecek. İki ülke arasında stratejik, iş birliği, ticaret, ekonomi, siyasi konularda çok ciddi bir iş birliğimiz mevcut. Tekrar belirtmeliyim ki bu ilişkilerin sadece merkezi hükümetler arasında değil, bölgesel iş birliği açısından belediyeler arasında olması bizi çok sevindiriyor. Trabzon ve Batum’un birbirine benzediğini belirtsem kimse şaşırmaz herhalde. Çünkü ikisi de Karadeniz şehirleri. Bu benzerliğin haricinde ortak iş birliği noktaları olduğunu da düşünüyorum. Tekrar bizi ağırladığınız için çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

CAZİP MEKÂNLAR HALİNE GELECEK

Ziyaretin ardından Büyükşehir Belediyesinde “Trabzon-Batum Dostluğu Güçlendirme ve Pul Tanıtımı” imza töreni düzenlendi. Başkan Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, iki şehir, iki belediye ve iki bölge arasında kültürel, sanatsal, ticari ve ekonomik anlamda daha yoğun iş birliği yapılması mutabakatına vardıklarını belirterek, “Bu manada inşallah pandemide biraz kesintiye uğrayan ilişkilerimiz bundan sonraki süreçte çok daha hızlı bir şekilde gelişecek, iki şehrin insanları için hem Trabzon hem Batum çok daha cazip mekânlar haline gelecektir” diye konuştu. 

 

İLERİ NOKTALARA TAŞIYACAĞIZ

Günün anısına hem Batum hem Trabzon’u hem de Trabzon ve Batum arasında dostluğun gelişmesini ve güçlendirilmesini simgeleyen bir pul basımını gerçekleştirdiklerini de ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Arkadaşlarımız aynı zamanda bir iyi niyet protokolü hazırladılar. Biz Batum Belediyesi ile Trabzon Belediyesi olarak 2000 yılında kardeş şehir ilişkisi kurduk. O zamandan bu tarafa çeşitli nedenlerle çeşitli vesilelerle çeşitli etkinliklerle bu kardeş ilişkisini güçlendirmeye çalıştık. Bugün bu manada çok özel bir gün. Bu kardeş şehir ilişkisini çok daha ileri noktalara taşınmasına vesile olacak bir önemli adım olarak değerlendiriyoruz. Ve adeta ikinci bir protokolle bu güzel günü, ilişkilerimizin çok daha ileriye taşınacağı ümidiyle yeni bir iyi niyet protokolü ile taçlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

CHİKOVANİ: BİZLERİ ÇOK GÜZEL AĞIRLADINIZ

Batum Belediye Başkanı Archil Chikovani ise “Gerçekten çok güzel bir program çok güzel bir ağırlama geçekleştirdiniz. Ayrıca altını çizmek istiyorum ki mevcut olan kardeşlik ilişkilerini yeniden tahsis edeceğiz. Her iki şehrimize her iki şehrin halkına teşekkür ediyor, bizleri destekleyen bizlerin iyi olmasını isteyen herkesi tebrik etmek istiyorum” diye konuştu. Açıklamaların ardından Başkan Zorluoğlu ve Başkan Chikovani arasında iyi niyet protokolü imzalandı.

 

DOSTLUK MAÇI OYNANDI

Trabzon il protokolü ve Batum heyeti daha sonra saat 16.30’da Kadir Özcan Gençlik Geliştirme Merkezi’nde oynanan U19 Trabzonspor-Dinamo Batumi dostluk maçını birlikte izlediler.

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR